Dali
Blijf op de hoogte en volg jan
17 November 2007 | China, Jinghong
Zo Lijihang zit erop en toen naar Dali gegaan per bus!! nou die bussen zijn niet echt op onze lengte gemaakt. Maar in de bus zijn toch een paar plaatsjes waar je redelijk kan zitten als westerling!! Zo wij op tijd naar een busstation om een goed plaatsje te bemachtigen. Nou niet dus, ja in eerste instantie wel maar wij werden vriendelijk verzocht om ergens anders te gaan zitten omdat iedereen een stoelnummer had gehad. Helaas voor ons geen prijs dit keer! en op mijn ouwe plekje ging een man van zo'n 120 cm zitten!!! Na ruim 4 uur rijden kwamen wij aan in het oude centrum van Dali. Dit stadje bleek dezelfde eigenschappen te hebben als onze vorige verblijfplaats Lijihang!! Alleen was alles net even minder mooi en minder druk, het enige waar wel meer van was waren de westerlingen. Dus kortom het viel een beetje tegen allemaal. Dat deed ons er ook toe besluiten de fiets maar weer eens te pakken en erop uit te trekken. We hadden gelezen dat het plaatsje om een meer heen lag en besloten dan ook daar naar toe te fietsen. Onderweg kwamen wij weer heel veel arbeiders tegen die op het land aan het werk waren, zowel vrouwen als kinderen en mannen iedereen moet meehelpen met werken op het land. Onze aandacht werd daar getrokken door een groepje vrouwen die stenen aan het verslepen waren. Dit deden ze met manden van riet of op hun rug, de andere variant en veruit het meest gebruikt hier in China is het volgende, een stok met aan beide uiteinde een touw met een emmer/mand eraan vast.Je moet dan wel zorgen dat het allemaal goed in evenwicht is en dan optillen en op je schouders hangen. Nou Jaap en ik besloten ook even te gaan helpen met het sjouwen van stenen (dit overigens tot grote hilariteit van de vrouwen) Na allebei een paar keer op en neer gelopen te hebben (wat overigens echt loodzwaar is), liet ons lichaam het niet meer toe om nog verder te helpen!!! De vrouwen bedankte ons en gingen weer verder met hun werk.
Wij waren inmiddels aangekomen bij het meer en waren ook meteen benaderd door een paar vissers. Na weer hevig onderhandelen met die gasten hadden we er eindelijk eentje gevonden die met ons wou gaan vissen.
Jullie zullen wel denken vissen dat kan je in Nederland ook wel, ja en dat kan je ook in NL maar niet met aalscholvers. Zo wij met die gast mee naar zijn boot toe, eenmaal aangekomen bij zijn boot nog geen aalscholver te bekenen!! Wij bij die jongen de boot in en het meer op (helaas voor ons nog steeds geen aalscholvers). Na een paar minuten gevaren te hebben, zien wij opeens een ander bootje met daarom heen een hele horde aalscholvers (in de boot zaten chinese toeristen lekker te kaarten, vonden er waarschijnlijk geen kloot aan). Onze schipper ging vervolgens naar dat bootje toe en nam de vogels over van zijn moeder (jaartje of 70 die daar wat chinese toeristen rondvaart!! heel apart). Nou toen begon het feest pas echt, met wat lokaas lokte hij de vogels naar ons toe. En de vogels begonnen met vissen!!! Om ervoor te zorgen dat die vogels niet de vissen doorslikken, hebben ze bij die vogels een touwtje om de nek gebonden zodat de grote vissen halverwege de strot van die vogel blijven hangen!!! Soms doen ze dit ook met een soort bamboe rietje door de strot heen van die vogel. Al de kleine visje die hij vangt gaan wel de maag in en de grote blijven dus hangen.
Als ze vervolgens een vis gevangen hebben komen ze weer boven en pakt de visser de vogels uit het water en "leegt" de vogels op de kop en gooit ze vervolgens weer het water in.
Om dit allemaal te zien is echt heel bijzonder. Voor de rest maakt de man er nog een beetje een showtje van door die vogels op jouw te zetten en op de boot. Na zo'n uurtje was het genoeg geweest met de pret en gingen we terug naar de oever.
Eenmaal terug in ons hotel besloten wij toch even het centrum te gaan verkennen. Wij kwamen daarbij net buiten het centrum terecht. Wij werden daar vervolgens vriendelijk begroet door een vrouw met een kindje op haar rug. Dit is wat ze zei Hello? Hello? do you need smokey? smokey of hasj? (na enige twijfeling besloten wij dit toch maar niet te doen). Maar dit zijn dus de drugsdealers van China, oude vrouwtjes met vaak een kind op de rug!! weer allemaal heel apart.
Na zo'n 10 keer aangsproken te zijn besloten we toch maar om een keertje met een van hun mee te gaan. Dit was heel erg bizar. We moesten haar namelijk volgen door allemaal smalle donkere straatjes en kwamen uiteindelijk aan in een klein kamertje (waar zoonlief ongestoord tv zat te kijken en zich niks van ons aantrok) waar ze haar koopgerei te voorschijn haalde!! na dit vriendelijk te hebben afgewezen (wat zij absoluut niet waardeerde), besloten wij er weer vandoor te gaan. Want morgen stond ons weer een nieuwe uitdaging te wachte namelijk een kung fu les!! dus vroeg naar bed.
Zo vandaag vroeg op om een kung fu les te krijgen op de east gate van het oude centrum.
Het regende vandaag best wel hard dus we hadden er best wel een hard hoofd in of het door zou gaan. Maar het was op de oude stadsmuur in een van de oude bewaak torens.
Toen wij daar boven aankwamen stond daar een klein bruce leetje van nog net geen 2 turfen hoog!!
De man vroeg ons vervolgens hoeveel ervaring we hadden met kung fu!! nou nogal eenvoudig voor ons helemaal niks dus! Aan zijn reactie te zien was dat wel het laatste wat hij verwacht (en gehoopt) had. En wij als 2 nuchtere hollandse houten klaasen hadden natuurlijk geen idee wat ons te wachten stond. Hij besloot daarop (gelukkig) zijn lesprogramma wat aan te passen. We begonnen met wat stretch en rek oefeningen (die nogal wat pijn op leverde hier en daar), de man verwachten van ons dat wij met gestrekt been konden staan om vervolgens dan je neus daarop te leggen (nou niet dus). Hierop besloot hij zijn les programma weer wat aan te passen!! Wij hebben vervolgens van opdrukken tot in gehurkte stand gestaan! hij probeerde ons in splitstand te krijgen en veel combinaties getraind. Al met al was het ontzetten leuk (en zwaar) en waren weer een ervaring rijker!
Wat wij nog mee kregen van hem waren de woorden veel trainen (en 3 dagen spierpijn!!!) ok.
Voor de rest hebben wij in Dali een beetje rondgehangen (weer was ook niet echt goed) en nog wat rondgefiest.
Wij hebben toen maar besloten om dit plaatje te gaan verlaten en richting Jinghong te gaan (waar het veel warmer zou zijn). Daar zijn we overigens nu. Maar voor nu vind ik het wel weer even genoeg en ik hoop dat NL zich vanavond kwalificeert en laat ik snel weer wat van me horen.
groeten
jan en jaap
groeten
jan en jaap
17 November 2007 - 14:53
Albert:
JanJaap dit is weer een verhaal om in te lijsten vooral dan over de Kung Fu les,dat zag ik voor me.Noteren jullie even z,n adres want door het koude en vochtige weer slaat de startstijfheid bij mij weer in alle hevigheid toe.
Zet,m op en tot de volgende brief. -
17 November 2007 - 15:32
T Corrie:
Hallo dat is weer een leuke brief. Dat jullie dat allemaal durvDDen met zo,n chinees mee te gaan, ik zou in me broek schijten.Jullie maken wel wat mee,dat vissen lijkt me wel heel apart.Hier gaat alles zijn gangetje,de sint is ook weer in het land,dat lopen jullie dit jaar mis,maar dat vinden jullie vast niet erg? Dikke kuffel T Cor -
17 November 2007 - 18:57
Ardine :
zo daar ben ik weer ik vind het een rare manier om te vissen maar zo kan het dus ook dat jullie kung fu gingen doen vind ik wel grappig ik kan wel al me neus op me knieen leggen maar ja ik hou weer op kuss ardine]:>
17 November 2007 - 21:33
Vader Henk:
Nu, Jan en Jaap,
zoals je mailde hierbij de uitslagen;
Italië-Schotland 2-1
Nederland-Luxemburg 1-0
Dat is tenminste lekker opstaan!
Ik bel nog wel even hoe het met de camera is afgelopen.
Henk, en natuurlijk groeten van Erna. -
18 November 2007 - 18:33
Henk En Erna:
1 ! groetjesdikedike
oftewel:
hallo Jan en Jaap. Wat een leuk verhaal weer! Kunnen we dat vissen met die aalscholver hier in de vijver ook eens een keer uitproberen? Lijkt mij ook wel leuk om te zien. Tot een volgende keer weer, liefs en groetjes vanaf een hele koude Rozendijk -
18 November 2007 - 18:35
Henk En Erna:
Jammer dan. We waren zo trots op ons zelf dat het we het bovenstaande in chinese karakters vertaald hadden, maar helaas.... De computer 'pikt' het niet! -
18 November 2007 - 18:46
Anke :
Ha die janenjaap.zo dus jullie hebben stenen aan een juk proberen te verplaatsen,nu dat is iets wat ze vroeger met melk bussen deden .Dat heeft Opa vroeger ook gedaan,als Opa van de post thuis kwam en de Graaf of Vedder hadden hulp nodig ,dan ging Opa helpen op de boerderei.alles gebeurde echt met je lijf De sloten werden met een emmer aan een lange stok uit gebachert,enz. misschien leuk als jullie weer terug zijn om eens te kijken van hoe de mensen zo een 50 jaar terug werkte.Opa droeg Zware post tassen op zijn rug en dan, vele kilometers met de fiets door regen en wind. zodadelijk is het lekker warm.in mijn huis want ik heb de kachel aan gemaakt .Vandaag was het erg koud,en gisteren was het prachtig helder en zacht,dus de kinderen boften ,geen ouder liet het af weten om niet naar de intocht van Sinter Klaas te gaan Ik heb het nog nooit zo druk gezien.Ik ben een oma en die gaan volgens mij altijd?Veel liefs en geniet Anke -
19 November 2007 - 11:42
Hielke Bruining:
jan en Jaap jullie reissite op de SOT van Henk gekregen ,leuke interessante reisverslagen ga zo door .Mochten jullie de realiteit van Nederland uit het oog verliezen.? Typ dan het volgende adres eens in :www.tienhuis.nl/cam2.asx. en je bent weer helemaal terug.
Verder hou jullie taai en tot horens
Hielke. -
19 November 2007 - 20:51
Kerstin En Nina:
Hai Jan en Jaap,
Wat een avonturen allemaal, wat leuk dat jullie zoveel verschillende dingen meemaken en overal op af stappen. Heb vorige keer vreselijk gelachen om die hond Mao en nu om de Kung Fu: had dat wel willen zien, ook hoe julllie meegingen met die drugsmevrouw....
Veel plezier verder!
Groetjes Kerstin en Nina -
24 November 2007 - 13:03
Brieko:
Lieve Jan en Jaap we hebben lang niets van ons laten horen, maar hier zijn we weer de familie Brieko! was weer super leuk om weer zo`n gezellig verhaal te lezen. maar kijk in hemelsnaam uit met die drugskoeriertjes, want als ze je daar al alleen maar verdenken van iets eten jullie de rest van je leven droge rijstkorrels achter de tralies.Ik vertrouw op jullie gezonde verstand, maar een wijze raad van jullie tweede moeder is natuurlijk nooit weg.
Kayne gaat echt uitzonderlijk goed met voetbal. Hij heeft vandaag weer een doelpunt gemaakt en weet zijn team geregeld een nederlaag te besparen!
Ons kleine prinsesje groeid als kool en weet menig hartje te veroveren met haar chocola bruine ogen en hartverwarmende glimlach.
Nou over Joost hoef ik niets te vertellen! Joost is gewoon Joost met de zelfde humor als altijd;Poepie gelaten Jan? Je kent het wel.
Nou en met mij gaat het natuurlijk ook fantastisch, mijn baarmoeder is weer verhuisd van net onder mijn maag naar de plek waar die hoord en sinds ik geen wandelende melkfabriek meer ben kan ik gewoon weer tennisballen rapen zonder dat mijn borsten voor mijn ogen hangen. Wonderbaarlijk hoe een lichaam zich hersteld na negen maanden een soort van olifantachtige dracht te hebben gehad! Maar het was het weer allemaal waard want het is en het blijft een wonder!
nou wij genieten weer lekker veder van ons nieuwe gezinsuitbreiding en genieten jullie maar lekker veder van deze onvergetelijke tijd.
dikke kussen van Joost Daisy Kayne en Saphietje en een knuffeltje van Joop